دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 آبان 1400 - 00:02
تسخیری در گفت‌وگو با آنا:

رئیس‌ حکومت سودان علیه دولت خود کودتا کرد/ تشکیل قریب‌الوقوع دولت پاک‌دست و کارآزموده در خارطوم

یک کارشناس امور بین‌الملل گفت: لجبازی سیاستمداران سودانی یکی از دلایل بروز کودتا در این کشور است و می‌توان گفت کاری که رئیس شورای حاکمیتی انجام داد، کودتای رئیس‌ حکومت علیه دولت خود بود.
کد خبر : 617053
کودتای سودان



گروه جهان خبرگزاری آنا - مجتبی اسماعیلی، پس از آنکه اختلافات میان نظامیان و سیاستمداران سودانی ماه‌ها ادامه یافت و هریک از دو طرف، دیگری را مسئول نابسامانی کشور و بدتر شدن وضعیت معیشتی مردم می‌دانست، پس از آنکه ابراهیم الشیخ، وزیر صنعت سودان به ژنرال برهان، رئیس شورای حاکمیتی این کشور حمله شدیدی کرد و از او خواست از مقام خود استعفا دهد و پس از آنکه جفری فلتمن، نماینده آمریکا در یک روز با برهان و عبدالله حمدوک، نخست‌وزیر سودان دیدار کرد، سرانجام نظامیان سودانی با کودتایی قابل پیش‌بینی، دولت سیاستمداران سودانی را سرنگون و عبدالله حمدوک و تعدادی از وزیران مانند ابراهیم الشیخ، خالد عمر وزیر امور نخست‌وزیری، یاسر عرمان مشاور سیاسی نخست‌وزیر و فیصل محمد صالح مشاور تبلیغاتی نخست‌وزیر را دستگیر کرد.


علاوه بر وزیران، تعدادی از شخصیت‌های دیگر مانند محمد الفکی عضو شورای حاکمیتی، وجدی صالح عضو کمیته مبارزه با رانت‌خواری و فساد، عمر دقیر رئیس حزب کنگره سودان، محمد ناجی الاصم یکی از رهبران تجمع حرفه‌گران، الصادق عروه یکی از رهبران حزب امت، جعفر حسن سخنگوی رسمی ائتلاف نیروهای آزادی و تغییر و الریح السنهوری یکی از رهبران این ائتلاف و از مسئولان حزب بعث سودان نیز دستگیر شدند.


دولت جدیدی از شخصیت‌های کارآزموده و پاک‌دست سودان تشکیل می‌شود


محمد هادی تسخیری، کارشناس ارشد امور بین‌الملل در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه آفریقای گروه جهان خبرگزاری آنا گفت: درباره این کودتا، گام اصلاحی یا هر نام دیگر که برای تصمیم ژنرال برهان رئیس شورای حاکمیتی سودان در رابطه با انحلال دولت و شورای حاکمیتی و کمیته مبارزه با رانت‌خواری و فساد، اتخاذ کرد، شخصیت‌های مختلفی اظهارنظر کرده‌اند. محمد بدرالدین، یکی از مسئولان عالی‌رتبه وزارت امور خارجه سودان گفت که تغییر رخ داده نام دیگری غیر از کودتا ندارد. امیدوارم این وضعیت ادامه‌دار نباشد. درواقع مردم از اهداف انقلاب خود دست برنمی‌دارند و امکان بازگشت به گذشته وجود ندارد. ائتلاف نظامیان و سیاستمداران مانند مخلوط کردن روغن با آب است و این دو هیچ‌گاه در همدیگر حل نمی‌شوند، زیرا خاستگاه و آموزش هریک از آن‌ها با یکدیگر تفاوت بنیادین دارد.



رئیس‌ حکومت سودان علیه دولت خود کودتا کرد/ تشکیل قریب‌الوقوع دولت پاک‌دست و کارآزموده در خارطوم

محمد هادی تسخیری، کارشناس ارشد امور بین‌الملل


وی افزود: وقتی نظامی‌ها (برهان و حمیدتی) حس کردند زمان سپردن قدرت به سیاستمداران به‌وسیله برگزاری انتخابات نزدیک شده است، دست به این کار زدند، البته لجبازی سیاستمداران سودانی یکی از دلایل به‌وجود آمدن این وضعیت نیز بود. کاری که برهان انجام داد، کودتا و جالب است که در این کشور رئیس‌ حکومت علیه دولت خود کودتا کرده است. درهر صورت گام اصلاحی، لجبازی سیاستمداران و وزیران و دولت باعث به وجود آمدن وضعیت جدیدی در سودان شده است. البته وضعیت جدید از نظر نظامیان و بنابر گفته ژنرال حنفی عبدالله، توجیه و دلایل دیگری دارد، زیرا تغییرات و دستگیری‌ها برای انجام اصلاحات در مسیر دموکراسی در کشور انجام شده است. معتقدم به‌زودی دولت جدیدی از شخصیت‌های کارآزموده و پاک‌دست تشکیل می‌شود و ژنرال برهان با مشورت با سیاستمداران دگرگونی دموکراتیک در کشور اجرا خواهد کرد و افراد دستگیرشده از کسانی هستند که از اجرای قانون اساسی موقت جلوگیری می‌کردند.




بیشتر بخوانید:


اعتراض مردمی در سودان علیه رهبر کودتا


منافع اسرائیل در حمایت از کودتای سودان است




این کارشناس امور سودان تصریح کرد: یکی از دلایل مهم کودتای برهان عبور از خط قرمزهایی است که نظامیان برای خود ترسیم کرده و از قبل با سیاستمداران بر سر نزدیک نشدن وزیران و هر سیاستمدار سودانی دیگر به آن‌ها توافق کرده بودند، مانند حفظ حرمت نظامیان به‌ویژه ارشدهای آن‌ها به‌وسیله سیاستمداران که این خط قرمز ابتدا از سوی کمیته مبارزه با رانت‌خواری و فساد شکسته شد، زیرا این کمیته به‌تازگی شخص برهان را زیر سؤال قرار داده بود. برهان چند روز قبل در جلسه سه‌گانه با نخست‌وزیر و با حضور معاون اولش (حمیدتی) از نخست‌وزیر خواست دولت کنونی را منحل و دولت تکنوکرات جدید با حضور نمایندگانی از احزاب بیشتری را تشکیل دهد. همچنین کمیته مبارزه با رانت‌خواری را نیز منحل اعلام کند که با اصرار نخست‌وزیر بر مواضع قبلی خود، برهان کودتا کرد تا بتواند همچنان قدرت را به‌دست بگیرد و احیاناً به سرنوشت سلف خود یعنی عمرالبشیر دچار نشود.


تسخیری گفت: مردم سودان به دو گروه تقسیم شدند، گروهی که خود را صاحبان انقلاب اخیر می‌دانند؛ این گروه‌ها نیز دو دسته هستند، نخست، افرادی که در حال حاضر از آن منتفع شده‌اند یا افرادی که این دولت چندان برای آن‌ها کاری نکرده است، اما آن‌ها همچنان امید دارند اهداف انقلاب با برگزاری انتخابات آزاد و تشکیل دولت منتخب محقق شود. آن‌ها با کودتای ژنرال برهان مخالفت می‌کنند، تظاهرات به‌راه می‌اندازند و با نظامیان درگیر می‌شوند که در نخستین روز، هفت نفر کشته و ۱۴۰ نفر دیگر زخمی شدند و اعتراضات همچنان ادامه دارد.



ائتلاف نظامیان و سیاستمداران مانند مخلوط کردن روغن با آب است و این دو هیچ‌گاه در همدیگر حل نمی‌شوند، زیرا خاستگاه و آموزش هریک از آن‌ها با یکدیگر تفاوت بنیادین دارد



وی افزود: گروه دیگر یا وابستگان به نظام سابق هستند که از انقلاب و دولت زیان دیده‌اند یا از انقلابیونی که با اقدامات ضد دینی و لاییکی، انحصارطلبی حزبی، مشکلات معیشتی و اقتصادی و ناامنی حکومت به ستوه آمدند و چند روز قبل در اجتماعی گسترده با حضور احزاب و شخصیت‌های مختلف سودانی و با امضای «پیمان‌نامه ملی» خواهان تغییر در وضعیت کنونی ائتلاف «آزادی و تغییر» و دادن فرصت به احزاب و گروه‌های بیشتر برای مشارکت در اداره سودان شده‌اند. این گروه با کودتای برهان موافق‌اند و آن را گامی اصلاحی می‌دانند و معتقدند باید به برهان فرصت داد تا به‌زودی دولتی فراگیر با مشارکت احزاب بیشتری تشکیل دهد. این گروه معتقدند دولت کنونی فقط با مشارکت سه حزب کنگره، بعث سودان و تجمع اتحادی تشکیل شده است.


به گزارش آنا، دولت خارطوم در این مدت علاوه بر حذف آیات و روایات اسلامی از کتب درسی، تصویب قانون مجازات نکردن همجنس‌گرایان و ... باعث رنجش طیف بزرگی از مردم مؤمن و ملتزم به احکام اسلامی شده بود.


انتهای پیام/۴۰۳۳/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب